Сателити разкриват скрити колонии от императорски пингвини, за които не сме и подозирали, че съществуват

(Питър Фретуел)

Сателитни изображения на изпражнения на пингвини в Антарктида разкриват редица колонии от императорски пингвини, живеещи и размножаващи се на ледения континент, за които учените не са знаели преди.

Осем напълно нови общности вече са открити в някои от най-отдалечените и недостъпни части на Антарктика, а три допълнителни колонии, които преди това бяха идентифицирани на земята, също бяха потвърдени от космоса.

Общо сега знаем за 61 текущи места за размножаване на най-големия пингвин на Земята ( Aptenodytes forsteri ), 20 процента увеличение от преди.

(Кристофър Уолтън)

Тази привидно добра новина обаче крие потъваща истина: тези популации живеят в пропастта на бавно изчезващо местообитание. Повечето от новите колонии вече са толкова малки, че учените се нуждаеха от множество изображения с висока разделителна способност отгоре, за да се уверят, че техните петна от гуано или изпражнения наистина са там.

В крайна сметка техният брой увеличи общата популация на императорските пингвини само с пет до 10 процента.

Влошава се. Много от тези колонии са били принудени да се озоват в границите на местата си за размножаване, които са силно уязвими на изменението на климата .

Сравнението с последните модели предполага, че ако продължим да вървим по начина, по който вървим сега, всяка една от тези новооткрити колонии се очаква да изчезне или почти да изчезне до края на века.

Разпределение на колониите, размер и уязвимост въз основа на обичаен бизнес сценарий. (Fretwell & Trathan, Remote Sensing Ecology and Evolution, 2020)

„Въпреки че е добра новина, че открихме тези нови колонии, всички места за размножаване са на места, където последните моделни прогнози предполагат, че императорите ще намалеят,“ казва консервационният биолог Фил Тратан от British Antarctic Survey (BAS).

„Следователно птиците в тези места вероятно са „канарчетата във въгледобивната мина“ – трябва внимателно да наблюдаваме тези места, тъй като изменението на климата ще засегне този регион.“

Размерът на общностите на пингвините има пряко влияние върху тяхното оцеляване. Императорските пингвини се скупчват един около друг, за да предотвратят студените ветрове и хипотермията. Така че колкото по-малки стават техните колонии, толкова по-застрашени стават, особено по време на инкубацията на яйцата, когато температурите могат да паднат под 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт).

Всяка година, когато императорските пингвини са готови за размножаване, те се връщат на същото дискретно място и се скупчват за защита.

За да снасят яйцата си, да ги излюпват и да отглеждат пилетата си, императорските пингвини се нуждаят от стабилен лед, който издържа около девет месеца. Но покачващите се температури и топенето на леда поставиха родителските птици и следващото поколение в ужасна ситуация.

Сателитни изображения на 11 новооткрити или преоткрити колонии. (Fretwell & Trathan, Remote Sensing Ecology and Evolution, 2020)

Неуспехът в размножаването може много добре да доведе до смъртта на този вид. За някои колонии загубата на тези ценни земи има вече се оказа изключително смъртоносен .

Учените не могат да бъдат сигурни, че всички места, които са идентифицирали от космоса, всъщност са места за размножаване, но съдейки по факта, че тези места са устойчиви през целия размножителен сезон и през няколко години, изглежда вероятно да са.

Повечето изследвания до момента са установили, че при обичайния сценарий, при който парниковите газове се отделят със същата скорост, антарктическият морски лед ще намалее почти наполовина, а това означава, че огромен процент от популацията на императорските пингвини ще бъде загубена до 2100.

Миналата година а проучване на всички известни императорски пингвини се прогнозира, че 80 процента от колониите ще намалят с повече от 90 процента до края на века.

Сега, когато знаем, че има повече пингвини в уязвими места, бъдещето за този вид изглежда още по-лошо.

Но не само императорските пингвини са изправени пред мрачно бъдеще. Пингвините Адели в Антарктика саумират на тълпии от екстремни климатични аномалии.

Тези нелетящи птици са върху тънък лед.

Проучването е публикувано в Дистанционно наблюдение в екологията и опазването .

За Нас

Публикуването На Независими, Доказани Факти От Доклади За Здравето, Пространството, Природата, Технологиите И Околната Среда.